Diplom för Årets Företagare 2018
Varje år sedan 2002 utser Nykvarns RK ”Årets företagare”. Det skall vara en företagare verksam i Nykvarns kommun, som driver sitt företag med skicklighet och framåtanda och gärna med ett socialt engagemang för bygden. År 2008 fick Per Lindius, Alla tiders matlagare, denna utmärkelse och på frågan vad det betydde för honom svarade han: "Att man har gjort något rätt, något att vara stolt över. En uppmärksamhet som bekräftas av flera."

Det finns ett antal kriterier som ska vara uppfyllda för den eller de som kan komma i fråga för utmärkelsen:

  • Pristagaren ska ha sin huvudsakliga verksamhet i Nykvarns kommun.
  • Verksamheten ska ha varit aktiv under några år för att säkerställa viss uthållighet.
  • Pristagaren ska ha en image som överensstämmer med Rotarys ideal vad gäller etik och moral.
  • Verksamheten ska på något sätt gagna bygden eller dess invånare.
  • Pristagaren ska ha uppmärksammats för någon av följande kvaliteter; framåtanda, serviceanda, socialt engagemang, kompetens eller oegennyttigt tjänande.
  • Verksamheten ska vara ekonomiskt sund.
 
Hittills har sjutton företagare tilldelats utmärkelsen.

2002: Jonny Leinmark, Nykvarns Frukt & Grönt
“För en föredömlig serviceanda och förmåga att genom personlig goodwill kunna garantera hög kvalitet på varorna och skapa förtroende mellan Johnny Leinmark och hans kunder. Kunden i centrum har hos honom varit ett begrepp från rörelsens början”.
2003: Sune Lindman, Lådbilslandet
“För stor mångsidighet och idérikedom samt ett sant entreprenörskap parat med stort inslag av eget praktiskt arbete. Sune Lindman har därtill visat en stor tilltro till Nykvarn som etablerings- och utvecklingsort och skapat ytterligare en attraktiv besöksnäring.”
2004: Inger Pilebro Mellgren, VetGirot AB
“För stort kulturengagemang och miljömedvetenhet, entreprenörskap och driftighet vilket samverkar till en imponerande företagargärning som därtill givit Nykvarn en förstklassig besöksnäring.”
2005: Alec Carlberg, Basta arbetskollektiv
“För skapandet av Basta arbetskooperativ, ett företag som genom mångsidig verksamhet med kommersiell bärkraft erbjuder arbete, gemenskap och rehabilitering för personer med drogrelaterade problem.”
2006: Sissi Karlsson, Mångfaldens hus
“För att ha utvecklat Mångfaldens Hus som inredningsbutik och café, och därmed på ett positivt sätt bidragit till att sprida kännedom om Nykvarn.”
2007: Ulf Lindersson, Möbelkvalitén
“För att ha skapat ett unikt möbelvaruhus med eget snickeri, som utvecklats till ett gediget familjeföretag i Taxinge med produkter av högsta kvalitet.”
2008: Per Lindius, Alla Tiders matlagare
“För att ha startat företaget Alla Tiders Matlagare med säte i Nykvarn. Under året har företaget uppmärksammats som ett av de snabbast växande företagen i Sverige. I dag består företaget av tre lunchrestauranger samt erbjuder catering och egna eventarrangemang.”
2009: Ninni Hurtig (Kihlgren), Västerkumla ridskola
“För att hon sedan 1993 drivit Västerkumla Ridskola till gagn för alla rid intresserade i Nykvarn. Stallet har blivit en trygg sfär med mjuka värden för unga flickor och utgör även en god arbetsplats för unga vuxna med speciella behov.”
2010: Thomas Björck, Björcks busstrafik
“Tomas är ledare för ett framträdande Nykvarnsföretag som syns på vägarna och genom sin verksamhet gör fin reklam för Nykvarn. “
2011: Fredrik Strömbom, Släpvagnshuset i Nykvarn AB
Ledare för ett välskött och komplett släpvagnsföretag med lång historia i Nykvarn.”
2012: Tanja Pynönnen Nyholm, Tomas Wedin, Jober Sport Nykvarn
“Driftiga företagare i Nykvarns centrum med utpräglad känsla för service och kundernas önskemål.”
2013: Björn och Michael Stackelius, Trucker AB
“Har tillsammans utvecklat Trucker AB till ett framgångsrikt och snabbväxande företag inom specialtillbehör till lätta lastbilar och större personbilar
2014: Hans Holkko och Fredrik Lundberg, MT:s Bygg och Snickeri
“Leder ett lokalt förankrat och växande byggföretag i Nykvarn som engagerar många lokala underentreprenörer. Kännetecknas av att vara en långsiktig samarbetspartner med sina kunder.”
2015: Fredrik Johansson, Nils Eidenberg, do88 AB
“Två unga entreprenörer som startat och utvecklat ett snabbt växande nischföretag med e-handel av egenutvecklade och specialtillverkade silikonslangar med tillbehör till olika fordon.”
2016: Anders Gustafsson, ICA Nykvarn
“Under mottot Go & Gla har ICA Nykvarn under ledning av Anders Gustafsson framgångsrikt försett nykvarnsborna med livsmedel i 20 år. Företaget ger många ungdomar från Nykvarn sin första arbetslivserfarenhet och ger ett omfattande stöd till den lokala ungdomsidrotten.”
2017: Mikael Gustavsson, Mälardalens Spår & Anläggning
“Grundare och ledare av ett företag med stort engagemang i utbyggnaden och underhållet av Nykvarns infrastruktur.”
2018: Therése och Jonas Kristiansson, Turinge Ost & Vin
“Therese och Jonas Kristiansson är två driftiga företagare som har etablerat sig i Turinge i Nykvarn. De har med sitt företag Turinge ost & vin utvecklat ett unikt koncept som förenar en delikatessbutik för ost och en restaurang kännetecknad av hög kvalitet och personligt bemötande.”
2019: Jörgen och Börje Larsson, Björnbergs Åkeri och Grus
“Leder ett framgångsrikt familjeföretag med en stark förankring i bygden. Har under många år utvunnit och levererat grus och fyllnadsmassor till åtskilliga små och stora kunder i kommunen.”
2020: Richard Rönnow, Autoexperten – Rönnows fordonsservice AB
“Har under en rad år bedrivit framgångsrik fordonsservice med stor serviceanda och kompetens. Har dessutom tillsammans med Svenska kyrkan engagerat sig i ett socialt projekt att iordningställa en lokal för motorintresserade ungdomar i Nykvarn.”